Čudovit otok, kjer življenje poteka počasi …

08. novembra 2018

... vozite pa lahko kolikor želite hitro.

Vprašanje za kviz: kje lahko v jasnem vremenu vidite vse štiri dežele, ki sestavljajo Združeno kraljestvo? Odgovor je Snaefell, najvišji vrh otoka Man, s katerega lahko uzrete Anglijo, Škotsko, Wales in Severno Irsko.

A če veste o otoku v Irskem morju samo eno stvar, je to zagotovo podatek, da tukaj poteka eden najslavnejših dogodkov v motošportu na svetu: dirka Isle of Man TT na progi “Mountain Course”, kjer – kot še marsikje na tem otoku – ni hitrostnih omejitev.

Gorska cesta (Mountain Road) je še posebej hiter del proge “Mountain Course” in je najnovejša na seznamu serije najzanimivejših cest v Evropi (Europe’s Greatest Driving Roads), ki predstavlja ceste, na katerih uživanje v vožnji v enako izjemni meri dopolnjujejo prizorišče, kulinarične dobrote in gostoljubnost domačinov.

“Hrana in pijača navdušita brbončice kot pravzaprav povsod na otoku. Tja se lahko odpravite zaradi izjemno vznemirljive vožnje po eni najbolj razvpitih evropskih cest, a žalost ob vkrcanju na trajekt proti domu bodo pregnali spomini na ljudi, hrano in čudovito okolico,” je povedal novinar Steve Sutcliffe, ki je sedel za volanom novega Forda Mustanga Bullitt – modela, s katerim so pri Fordu počastili 50. obletnico istoimenskega legendarnega filma družbe Warner Bros.

To je deveta epizoda serije, v kateri lahko gledalci spremljajo vse od superšportnega modela Ford GT na osupljivi Atlantski cesti na Norveškem do Fieste ST na praktično prazni cesti Via Campocatino v Italiji. Gorska cesta (Mountain Road) na otoku Man je z dejavniki, kot so vznemirljivost, hrana in površina cestišča, dosegla najvišjo oceno v seriji doslej.

Celotno serijo Europe’s Greatest Driving Roadssi lahko ogledate tukaj.